Üç ülkenin dışişleri bakanları toplantıda enerji, ulaşım, ticaret, turizm, tarım, eğitim, çevre ve kültür gibi birçok konuyu ele aldı. Toplantının sonunda Tiflis Bildirisi kabul edildi. Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısından sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Mevlüt Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Azerbaycan ve Gürcistan ile mükemmel ilişkilerinin olduğunu belirterek “Aramızdaki iş birliği ve dayanışmanın bölgedeki komşu ülkelere de örnek olmasını dileriz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Üç ülke arasındaki ekonomi ve ticari ilişkileri daha da geliştirmekte kararlıyız. Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun taşıma kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Ticaret değerimizi arttırmak, ticaret katını kolaylaştırmak için gümrük prosedürlerini uyumlu hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, bölgenin stratejik öneminin artmasında büyük paya sahip olan enerji projeleri konusunda şu açıklamalarda bulundu. “TANAP ve Güney Gaz Koridoru’nu görüştük. Doğu ve
Orta Avrupa’daki dostlarımızı, Trans Adriyatik Boru Hattı projesinin hayata geçirilmesi konusunda teşvik etmemiz gerektiğini tartıştık. Bu proje, bölgenin ve Avrupa’nın da enerji güvenliği ve kaynak çeşitlendirmesini sağlamaktadır.”
Bakan Çavuşoğlu bunların yanı sıra, “Küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemenin ekonomik işbirliğini daha da artıracak projelere katkıda bulunacağını vurguladık” dedi ve Azerbaycan ile Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne Türkiye’nin verdiği desteği bir kez daha dile getirdi.
Gürcistan ve Azerbaycan’daki ihtilafların barışçıl şekilde çözülmesi gerektiğini dikkat çeken Çavuşoğlu, “Bu devletlerin uluslararası kabul görmüş sınırlarındaki mevcut çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesinin önemini vurguluyoruz. Teröre karşı mücadelede dayanışmamızı da yineliyoruz. Bu nedenle bugün ortak çıkarlarımızı birçok yönüyle ele aldık” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan ile kabul edilen Üçlü Sektörel İşbirliği Eylem Planı’nın ülkeler arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğini belirtti.
Çavuşoğlu ve Memmedyarov Bir Araya Geldi
Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle Tiflis’te bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov burada ikili bir görüşme de gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ve Memmedyarov görüşmesinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki mükemmel düzeydeki ilişkiler değerlendirildi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin dost ve kardeş Azerbaycan’la işbirliğini her alanda daha da ilerletmeye devam edeceğini kaydetti.
Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan ziyaretinde Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia tarafından da kabul edildi. Bakan Çavuşoğlu, Başbakan Gakharia ile görüşmesinde iki ülke arasındaki işbirliği imkanları ele alındı. Çavuşoğlu, stratejik ortağımız Gürcistan’la ilişkilerin daha da gelişeceğini ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, Tiflis’te bulunan Uluslararası Gürcistan Maarif Okulu’nun açılışını yaptı ve öğrencilere başarılar diledi.
Memmedyarov Talakvadze ile Görüştü
Türkiye – Azerbaycan – Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları 8. Toplantısı kapsamında Gürcistan’a giden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov, burada Gürcistan Parlamentosu Başkanı Arçil Talakvadze ile görüştü. Görüşmede Azerbaycan- Gürcistan parlamentoları arasında mevcut başarılı iş birliği ilişkilerine yüksek değer verildiği belirtildi ve bu iş birliğinin gelecek perspektiflerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Memmedyarov – Talakvadze görüşmesinde ayrıca üçlü toplantının başarıyla sonuçlandığı kaydedilerek, bu çerçevede kabul edilen eylem planı ve Tiflis Bildirisi’nin altı çizildi. Bildiride, enerji ve ulaştırmanın yanı sıra gıda güvenliği gibi konuların da ilk defa yansıtıldığı vurgulanarak bunun üçlü işbirliğinin çeşitli alanlarda genişlemesine işaret ettiği kaydedildi. Görüşmede bu hususların yanında, Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı’nın da önemi vurgulandı. Bu boru hattının sadece ülkelerin sosyal ve iktisadi gelişimini değil aynı zamanda egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirmesinde ve bunun yanı sıra üçlü işbirliğine dayanan projelerin hayata geçmesinde büyük katkıda bulunduğu belirtildi.