Amreyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e, Zirve hazırlıklarına ve Türk Konseyi’ne paha biçilmez katkıları için; Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Abişeviç’e, tüm Türk Dünyası’nı birleştirme çabaları için, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’a, Kırgızistan’ın dönem başkanlığı esnasındaki liderliği için, Recep Tayyip Erdoğan’a Türk Konseyi’ne destekleri ve Türk ve İslam dünyasının çıkarlarını korumadaki önemli rolü sebebiyle teşekkür etti. Türk Konseyi Genel Sekreteri olarak kendilerini kabul eden ve değerli tavsiye ve fikirlerini paylaşan Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasim-Jomart Tokayev'e içten şükranlarını sunarak ve teşekkür ederek konuşmasını sürdürdü.
“Cholpon-Ata'daki Zirve sonrası geçen bir yıldan daha az olan süre Türk Konseyi’nde işbirliğini genişletme ve derinleştirme konusunda en başarılı ve dinamik dönemdi. Öncelikle, Türk Konseyi kardeş Özbekistan’ın örgüte katılımıyla genişledi. Bu fırsatı değerlendirerek, bu tarihi karar için Özbekistan Devlet Başkanı Şövket Mirziyoyev'e şükranlarımı sunarım. Bu önemli adımın Türk Konseyi'nin çalışmalarına yeni bir ivme kazandıracağı ve Türk Dili konuşan ülkelerin Türk Keneşi'nin ortak mavi bayrağı altındaki işbirliğinin genişlemesini hızlandıracağına inanıyorum.
Bu yılın bir başka güzel haberi ise, Dışişleri Bakanlarımızın katılımıyla Budapeşte'deki Türk Konseyi’nin Avrupa ofisinin açılışı oldu. Bu adım, Macaristan'ın Türk Dünyası’yla ilişkilerini geliştirme niyetini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, Türk Konseyi’nin Avrupa’da ve tüm dünyadaki tanıtımına katkıları için Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a şükranlarımı sunarım.
Bu yıl kardeş Türkmenistan ile ilişkilerimizi önemli noktalara taşıdık. Son zamanlarda, Türkmen Lider ile resmi görüşmeler sırasında, Türkmenistan’ın Türk Konseyi’nde “Gözlemci Statüsü” alması konusunda anlaşmaya vardık. Önümüzdeki aylarda bu sorunun çözüleceğinden eminiz.
Ekselansları, Değerli Devlet Başkanları;
Türk Keneşi’nin kuruluşundan buyana sizlerin talimatlarınız gereğince üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin derinleşmesi, hep öncelikli konu olmuştur. Bu nedenle mevcut zirveyi “Üye Devletlerde küçük ve orta ölçekli işletmelere destek” başlığına adadık. Bu yıl 15 bakanlık toplantısı yaptık. Bunlardan sekizinde ekonomiden sorumlu bakanlarla bir araya geldi. 17 Mayıs'ta Türk Konseyi'nin bir parçası olarak, Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nı Nur-Sultan'da kurduk. Bu organizasyonun ülkelerimiz arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişimine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Dün Özbekistan ve Macaristan ticaret odaları resmen bu sürece katılmıştır. Bir hafta önce Taşkent'te 500 girişimcinin katılımıyla büyük bir iş forumu düzenledik. Dün ayrıca Bakü'de bir iş forumu düzenledik. Bu forumlara iştirak eden işadamlarımız arasında onlarca anlaşma imzalandı. Bu yıl ekonomideki bir diğer önemli girişim ise Türk Yatırım Fonu'nun kurulması oldu. Umarım desteğinizle, ülkelerimiz arasındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler aracılığıyla ticari ve ekonomik işbirliğine güçlü bir ivme kazandırır. Cholpon-Ata Zirvesi’nde siz devlet ve hükümet başkanlarımızın verdiğiniz talimatlara göre, Türk Konseyi’nde yapılacak reformlar üzerinde çalışıyoruz. Kurumlarımız arasında işbirliğinin etkinliğini artırmak amacıyla Türk Konseyi bünyesinde bir Koordinasyon Kurulu kurulmuştur.
Ekselansları, Sayın Başkanlar; Son 10 yıldır, Türk Konseyi'nin kendisini tam teşekküllü bir uluslararası örgüt olarak kabul ettirdiğini söyleyebilirim. Üye Devletlerarasında çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesinde etkili bir mekanizma olduğunu bildirmek için her türlü sebep mevcuttur. Örgüt, ülkelerimizin ortak çıkarlarının teşvik edilmesi konusunda başarılı çalışmalar yapmaktadır.
Bugün Türk Konseyi, BM ve diğer etkili uluslararası örgütlerle yapıcı ilişkiler kurmuştur. Türk Konseyi’nin oluşumunun son 10 yılda tamamlandığını güvenle söyleyebiliriz ve örgütün gelişiminin bir sonraki aşamasına geçiyoruz. Nursultan Nazarbayev'in önerdiği gibi, gündemimizde Türk Vizyonu 2040 programı üzerinde çalışılması bulunmaktadır. Bu bağlamda, Konsey Sekreteryası, kuruluşumuzun beklentilerini tanımlayan "Türk Konseyi 2025" adlı yeni bir strateji belgesi üzerinde çalışmaktadır. Önerilerinizi bu belgeye ekleyerek, bir sonraki zirvede dikkatinize sunacağız.
Türk Dünyası’nın küresel ve bölgesel gündeminin önceliklerini temel alan yeni aşamayı hızlandırmak ve alt yapı, yatırımlar, mevzuat ve reel ekonomi alanlarındaki büyük projelerin uygulanması ile yeni bir entegrasyon seviyesine ulaşmak için üye devletler arasında işbirliğini derinleştireceğimizden eminiz. Bir sonraki adım, ekonomik işbirliğinin kilit alanlarında yeni ilke ve yaklaşımların uygulanmasını gerektirebilir. Dolayısıyla, bir serbest ticareti geliştirme stratejisi çerçevesinde veya üye devletler arasında ticaretin teşviki için tercihli ticaret anlaşmalarının satın alınması gündemde olabilir. Ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi, ticari ve karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için en uygun finansal araçları gerektirir.
Önümüzdeki 10 yılda, küresel arenada önemli rol oynayan Türk Dünyası’nı daha nüfuzlu, güçlü ve ortak birliğe dönüştürmek için büyük coşkuyla çalışmaya hazırız. İlginiz için teşekkür ederim.