Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, 15 Haziran 2021'de, Şuşa kentinde imzaladığı Şuşa Beyannamesi, 3 Şubat 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında “Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi amaçlanıyor.
Türkiye ve Azerbaycan'ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan- Kars demir yolunun inşasının, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı hedefleniyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın, bölgesel, küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterecekleri, taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde tarafların, birbirine gerekli yardımı yapmaları hedefleniyor. Özellikle terör, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göçe karşı mücadelede ortak çaba ve iş birliğinin genişletilmesi amaçlanıyor. TBMM'de ele alınıp yasallaşan Şuşa beyannamesi Azerbaycan Milli Meclisi’nin gündeminde yer alıyordu.
Azerbaycan Milli Meclisi de Onayladı
Şuşa Beyannemesi 1 Şubat 2022 tarihinde Azerbaycan Milli Meclisin Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda "Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında müttefiklik ilişkilerine dair Şuşa Beyannamesi'nin onaylanmasına ilişkin" yasa tasarısı olarak gündeme gelmiş ve görüşmelerin ardından oylamaya çıkarılan yasa tasarısı oy birliği ile kabul edilmişti. Azerbaycan Milli Meclisi tarafından kabul edilen tasarı onaylanmak için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e gönderilmişti.
Aliyev, Şuşa Beyannamesi'ni Onayladı
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 15 Haziran 2021 tarihinde Şuşa şehrinde imzalanan "Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Arasındaki Müttefik İlişkiler Hakkında Şuşa Beyannamesi”nin Azerbaycan Milli Meclisinde kabul edilerek yasalaştıktan sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından onaylandığı bildirildi.Konuya ilişkin resmi işlemlerin tamamlanması ile Şuşa Beyannamesi’nin maddeleri hayata geçirilebilecek. TBMM Genel Kurulu öncesinde “Şuşa Beyannamesi” ele almak için toplanan Ak Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığındaki Dışişleri Komisyon toplantısına Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da katıldı. Şuşa Beyannamesi’nin kabulünden sonra Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran bazı açıklamalarda bulundu.
“Azerbaycan'la İlişkilerimizi Yüksek Seviyede Tutmaya Önem Veriyoruz”
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kafkasya bölgesinin stratejik önemine değinerek bölgedeki gelişmelerin Türkiye ve Azerbaycan'ın çıkarlarını yakından ilgilendirdiğini vurguladı.
"Tek millet iki devlet" ruhuyla hareket ettiklerini, bunun başka devletlere örnek olduğunu ve ilham verdiğini dile getiren Kıran şöyle konuştu: "Azerbaycan'la ilişkilerimizi yüksek seviyede tutmaya önem veriyoruz. Azerbaycan'ın Türkiye'de 20 milyar dolar, bizim ise Azerbaycan'daki yatırımımız 12 milyar doları aştı. Askeri ve diğer alanda farklı başlıklarda imzalar attık. Ortak askeri tatbikatların kapsamını genişlettik. Azerbaycan'la ilişkilerimize tarihi ve hukuki bir sorumluluk olarak bakıyoruz." dedi. Bakan Yardımcısı Kıran, Şuşa Beyannamesi'ni merak uyandıran detaylarına da değindi.
Ortak Askeri Kuvvet Oluşturulacak
Bakan Yardımcısı Kıran, ortak askeri kuvvet ve müttefiklik hakkında “Müttefiklik ilişkilerimizin kurulmasının siyasi ve hukuki mekanizmalarını belirlenecek. Bu çerçevede,
bağımsızlığımıza, egemenliğimize veya toprak bütünlüğümüze yönelen bir tehdit olduğunda Birleşmiş Milletler şartına uygun şekilde gerekli yardımı yapma ve silahlı kuvvetlerin koordinasyonunu sağlama taahhüdünde bulunuyoruz. ” dedi.
Askeri eğitimlerde ve savunma sanayinde yapılacak ortak adımlara değinen Kıran, “Silahlı kuvvetlerin yeniden yapılandırılması ve modernizasyonunda ortak gayret sergilemeyi taahhüt ediyoruz. Savunma sanayi kurumları arasında iş birliği yapılmasını desteklemeyi, teknoloji paylaşımı ve ortak projeler yürütülmesini teşvik etmeyi kararlaştırıyoruz.” dedi.
Ortak MGK Toplantıları Yapılacak
“Şuşa Beyannamesi’nin” mecliste kabul edilmesiyle iki ülke ortak Milli Güvenlik Kurulu toplantıları yapabilecek. Birçok alanda da iş birliğinin önü açılacak. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler “Şuşa Beyannamesi” ile müttefik seviyesine çıkarılmış oldu. Böylelikle iki ülkenin Milli Güvenlik Kurulları ortak toplantı gerçekleştirecek ve bu toplantılar düzenli olarak gerçekleştirilecek. MGK toplantılarında ihtilaflar, bölgesel ve küresel güvenliği ilgilendiren sorunların çözülmesi doğrultusunda ortak çaba gösterilecek. Karabağ’da 132 kilometrekarelik bir alanın mayından temizlenmesini sağladık, bu çabalarımıza devam edecektir.