Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’da konuşmasına ev sahibi sıfatıyla bu toplantının organizasyonu ve gösterilen misafirperverliği için Azerbaycan halkına ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkürlerini iletip, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Türk Konseyi’ne tam üye olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek ve Türk Konseyi’nin kuruluş fikri ve gelişiminde kilit rol oynayan Kazakistan Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Abişeviç Nazarbayev'in Türk Konseyi’nin ömür boyu onursal başkanını seçilmesine desteğim tamdır ve ayrıca ödül için de tebrik ediyorum diyerek konuşmasına başladı.
Ceenbekov: “Bu yıl Türk Konseyi’nin kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçmekte ve bugünkü zirvenin Azerbaycan'da yapılması da bu çerçevede çok anlamlıdır. Örgütümüz ile birlikte Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı ve diğer kuruluşlar da artık kurulmuştur.
Hürmetli meslektaşlarım, Kırgızistan'ın organizasyonumuzdaki başkanlığı sona ermek üzere ve ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık. Kuruluşumuzdan bu yana gerçekleşen 55 önemli girişimden 15'i Kırgızistan'da gerçekleşti. Kırgızistan’ın dönem başkanlığı döneminde Özbekistan, Türk Konseyi’nin tam üyesi oldu ve Macaristan da organizasyonumuzda gözlemci statüsü kazandı. Konseyimizin Budapeşte'de temsil edilmesinin, Türk devletlerinin ve Avrupa ülkeleri arasındaki karşılıklı ilişkilerin daha da güçlendirilmesinde önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Özbekistan ve Macaristan'ın katılımıyla tüm ilişkilerimizin yeni bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Gelecekte ülkelerimizin entegrasyonunu ve yeni önemli belgelerin kabul edilmesini sağlayacağımıza inanıyorum. Ülkelerimiz arasında bir yatırım ve entegrasyon fonu oluşturduk. Taşımacılık ve sanayi sektörlerinde çalışıyoruz ve Kırgızistan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Konseyimizin gözlemci statüsünü kazanması için Arap ülkeleri nezdinde etkili çalışmalar yapmıştır.
Türk Konseyi Zirvesi’nde konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ayrıca üye ülkeler arasındaki ticaret, ekonomik ve yatırım iş birliği potansiyelinin artırılmasına dikkat çekti. Ceenbekov "Kırgızistan, Türkiye, Kazakistan ve Özbekistan ile birçok alanda iş birliği yapıyor. Azerbaycan ve Macaristan ile ortak girişimciliğin geliştirilmesine ilgi duyuyoruz." diyerek Kırgızistan'ın kapılarının her zaman Türk ülkelerinden ortaklara açık olduğunu mesajını verdi.
Ceenbekov, "Türk Konseyi ülkelerinin toplam gayrisafi yurt içi hasılası yaklaşık 1,5 trilyon dolar. Bu nedenle, ortak ekonomik fırsatlardan tam olarak yararlanmalıyız. Türk Konseyi üyesi ülkelerle ekonomik iş birliğini geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.
“Sekreterya bu istikamette çalışmalara devam etmelidir. Oş, Türk Dünyası’nın kültür başkenti seçilmiştir. Birtakım kültürel ve etnografik olayların yanı sıra "Oş, Türk medeniyetinin başkentidir" etkinliği düzenledik. Bu etkinliklerin düzenlenmesinde desteğiniz için hepinize teşekkür ederim. Bu zirvenin bir sonucu olarak bir dizi yeni belgeyi kabul edeceğimizi ve ticaret, ekonomik ve yatırım işbirliği potansiyelini artıracağımızı umuyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmelere destek özellikle önemlidir. Bahsettiğim gibi, Kırgızistan her zaman Türkçe konuşan ülkelerden olan ortaklarımıza her zaman açık olacaktır. Halen, Kırgızistan ile Türkiye, Kazakistan ve Özbekistan arasında çok sayıda ortak girişim bulunmaktadır. Azerbaycan ve Macaristan'dan ortaklarımızla iş ilişkilerinin geliştirilmesi ile de ilgileniyoruz. Bugün, ülkelerimiz arasında bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri ve "yeşil" bir ekonominin gelişimi alanında işbirliğini güçlendirmeyi öneriyorum.
Ülkemizin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık 1.5 trilyon dolar olduğunu not etmek istiyorum. Bu nedenle işbirliğimizi güçlendirmeli ve potansiyelimizi kullanmalıyız. Kırgızistan bu yönde azim ve başarıyla çalışıyor, ulaşım koridorlarını genişletiyor, enerji tesisleri inşa ediyor, hafif sanayi ve tarımı geliştiriyor. Lojistik, taşımacılık, turizm ve yenilikçi teknolojiler gibi sektörleri de başarıyla geliştiriyoruz. Tüm bu alanlarda sizinle birlikte çalışmaya hazırız. Kırgızistan ve Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılması sayesinde, 190 milyon insanın piyasası ortaklarımıza sunuldu. Örgütümüz ekonomik işbirliği geliştirme açısından kullanılmayan birçok potansiyele sahiptir. İşbirliğimizin bir diğer alanı ise Dünya Göçebe Oyunlarıdır. Biz Dünya Göçebe Oyunları düzenleme hakkını Türkiye'ye verdik. Türkiye'nin büyük nüfuzunun, Göçebe Oyunlarının dünya çapında yaygınlaşmasına yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Hepinizi bir sonraki Göçebe Oyunlarında aktif olarak yer almaya davet ediyorum.
Aziz meslektaşlarım, ben Türk Konseyi başkanlığını Azerbaycan Cumhuriyetine devrediyorum. İlham Aliyev’in, ekonomik reformlar ve yatırımları celbetme konusundaki politikaları zaten meyvelerini veriyor. Bugün Azerbaycan dünya siyasetinde özel ve önemli bir yere sahip. Biz kardeşimiz Azerbaycan’ın başarıları ile ilgili tüm haberleri sevinçle karşılıyoruz. Azerbaycan başkanlığında, ekonominin, ticaretin, yatırımların ve diğer alanların geliştirilmesinde işbirliğinin güçlendirileceğine inanıyorum. Azerbaycan başkanlığının etkili olacağına inanıyorum. Daha fazla gelişme için çok fırsatımız olduğunu düşünüyorum. Tüm potansiyelimizi ve imkânlarımızı ortaklaşa ve etkili bir şekilde kullanırsak, ülkelerimiz arasındaki işbirliği halklarımızın yaşam koşullarını daha da iyileştirecektir.