Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Hocalı Soykırımı'nın 30. yıl dönümüne adanan etkinliklere katılmak üzere İsveç ve Norveç'i ziyaret ederek bu ülkelerde yaşayan Azerbaycan ve Türk topluluklarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Komite başkanı, İsveç'in Stockholm kentinde ünlü İsveçli fotoğrafçı Michael Silkeberg'in Hocalı Soykırımı’nın 30. yıl dönümüne adanan fotoğraf sergisinin açılış törenine katıldı.
Devlet Diaspora Komitesi tarafından desteklenen ve İsveç'teki Azerbaycan Büyükelçiliği'nin katılımıyla düzenlenen tören, Stadsholmen Adası'ndaki ünlü Gamla-Stan'daki galerilerden birinde gerçekleşti.
Açılış törenine Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan'ın İsveç büyükelçileri, yerel toplum temsilcileri, Azerbaycan ve Türk toplulukları katıldı.
İki haftalık sergide, fotoğrafçının Devlet Diaspora Komitesi'nin desteğiyle geçen yıl Ağdam, Fuzuli ve Şuşa'yı ziyareti sırasında çektiği 30 fotoğraf yer alıyor. Bu eserler, işgalci Ermenilerin topraklarımızda yaptığı vandalizm eylemlerini yansıtması açısından önemlidir.
Etkinlikte konuşan Komite Başkanı ve büyükelçiler, 25-26 Şubat 1992 gecesi Ermeni silahlı kuvvetlerinin Hocalı'da sivillere karşı gerçekleştirdiği korkunç soykırımı, insan hakları ve uluslararası hukukun ağır ihlali olarak değerlendirdiler. Uluslararası düzeyde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev liderliğindeki Azerbaycan devletinin Hocalı Soykırımı’na hukuki ve siyasi bir değerlendirme yapmak amacıyla yürüttüğü faaliyetler ile Azerbaycan ve Türk toplumlarının ortak faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Norveç'in başkenti Oslo'da da Hocalı Soykırımı’nın 30. yıl dönümüne adanmış bir anma etkinliği ve sergisi düzenlendi. Toplantıya Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Azerbaycan'ın İsveç Krallığı ile Norveç Krallığı ve Finlandiya Cumhuriyeti'nin Büyükelçisi Zaur Ahmadov, Bosna Hersek, Kazakistan ve Kuzey Makedonya, yerel toplum ve Azerbaycan toplumu temsilcileri katıldılar.
Hocalı Soykırımı’nın kurbanları için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşanlar, katliamın Ermenistan'ın uzun yıllardır planladığı Azerbaycan'a yönelik etnik temizlik ve saldırganlık politikasının bir parçası olduğunu söylediler. Konuşmacılar, savaş sırasında Ermeni askeri-politik liderliğinin talimatıyla, savaş alanı dışındaki Gence, Berde ve diğer kasaba ve köylerin balistik füzeler ve yasak olan misket bombalarıyla hedef alındığını ve Ermenistan'ın her zaman sivillere karşı hayata geçirdiği kanlı eylemlerin Ermenistan’ın bir devlet politikası olduğunu hatırlattılar.
Azerbaycan devleti, halkımızın gerçek sesini dünyaya duyurmak ve Hocalı Soykırımı’nı uluslararası arenada tanıtmak için gerekli adımları atmaya başlamıştır. 2008 yılından itibaren Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva'nın inisiyatifiyle uluslararası bilgilendirme kampanyası olan "Hocalı İçin Adalet" kampanyası ile genişletilmiş ve bunun sonucunda Hocalı Soykırımı’nın birçok ülke tarafından tanınmış ve bu faaliyetler sonucunda bHocalı trajedisine uluslararası çerçevede siyasi tanınma sağlamıştır.
Halkımızın bu savaş suçunu unutmadığını vurgulayarak, Hocalı Soykırımı’nın hukuki olarak değerlendirilmesini ve cellatların cezai takibatını talep ettiler.
Etkinlik kapsamında Hocalı Soykırımı’nın dehşetini yansıtan ve Ermeni faşizmini teşhir eden bir fotoğraf sergisi düzenlendi. 23 Şubat'ta başlayan sergi 6 Mart'a kadar devam etti.