Azerbaycan halkı onları Hocalı Soykırımı'ndan sonra tanıdı. Hocalı'nın barışçıl, masum sakinlerini tahliye ederken şehit edilen üç kişi için ne yazık ki çok geçti. Hocalı'nın işgali sırasında kahramanca şehit düşen Elif Hacıyev, Tofik Hüseynov ve Agil Guliyev'den bahsediyoruz.
Elif Hacıyev
Elif Latif oğlu Hacıyev 24 Haziran 1953'te Hocalı şehrinde doğdu. 1970 yılında okuldan mezun olduktan sonra Hankendi'de şoför oldu. 1971'de askere alındı ve Minsk, Beyaz Rusya'da görev yaptı. 1973 yılında ordudan terhis oldu, Hankendi Motorlu Taşıma İşletmesi'nde şoför olarak çalıştı. 1974-84 yıllarında Belarus İçişleri Bakanlığı ve Azerbaycan Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi Polis Teşkilatı’nda çeşitli görevlerde bulundu.
1976 yılında Elif Latif oğlu Hacıyev, SSCB İçişleri Bakanlığı'nın Frunze Özel Milis Ortaokuluna girdi ve 1979'da aynı okuldan mezun oldu. 1981'den itibaren eğitimine SSCB İçişleri Bakanlığı Akademisi'nde devam etti. Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'nde görev yaparken uzun süredir faaliyet gösteren Ermeni milliyetçilerinin gizli merkezini ortaya çıkarmaya çalıştı. Bu nedenle Ermeni milliyetçileri onu asılsız suçlamalarla itham 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. 1987'de Elif Hacıyev’in davası yeniden görüldü ve 10 yıllık cezası 6 yıla indirildi. Daha sonra beraat etti ve serbest bırakıldı.
1990 yılında Elif Hacıyev Hocalı'ya döndü ve Karabağ Halk Yardımı Komitesi olan Dağlık Karabağ Düzenleme Komitesi'nde çalışarak Ermeni milliyetçilerine karşı mücadelesine yeniden başladı. Aralık 1990'da milis kuvvetlerine iade edildi ve Hocalı Havaalanı’nın komutanı oldu. Aralık 1991'de, örnek çalışmaları nedeniyle binbaşı rütbesine layık görüldü. Karabağ cengaveri Elif Hacıyev'in tespiti sonucunda Hocalı Havalimanı tamamen Ermeni milliyetçilerinin kontrolünden çıktı. Bu onlar için ağır bir darbe oldu.
25-26 Şubat 1992 gecesi, Ermeni Silahlı Kuvvetleri, Hankendi'nde Sovyet Ordusunun 366. Motorlu Mekanize Alayı'nın yardımıyla Hocalı'ya karşı bir taarruz başlattı. Elif Hacıyev ve silah arkadaşları sabah saat 5'e kadar düşmana direndi. Eşit olmayan güçlerden korkmayan Elif Hacıyev geri adım atmadı. Havaalanındaki gizli belgelerin düşmanın eline geçmesini önlemek için kontrol odasını havaya uçurdu. Düşmanın zırhlı araçları Hocalı'ya girince Elif Hacıyev çaresiz insanları, Ağdam'ın Şelli köyüne götürdükten sonra geri döndü. Düşman ne kadar güçlü olursa olsun, Elif pes etmedi. Gerçek bir cengaver gibi savaştı ve sivil halkı güvene almak için eşsiz bir kahramanlık gösterdi. Ancak makineli tüfeğinin şarjörünü değiştirirken düşman kurşunu Karabağ cengaverinin kalbini deldi. Vatanını canından aziz bilen Elif, Hocalı faciası sırasında Karabağ topraklarında şehit oldu.
Elif Hacıyev Bakü'deki Şehitler Hıyabanı’nda defnedildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 6 Haziran 1992 tarihli kararı ile Binbaşı Elif Latif oğlu Hacıyev’e ölümünden sonra "Azerbaycan'ın Milli Kahramanı" ünvanı verildi. Evliydi ve iki kızı vardı. Bakü'nün Nizami semtindeki sokaklardan birine Elif Hacıyev'in adı verilmiştir.
Tofik Hüseyinov
Tofik Mirsiyab oğlu Hüseyinov, 19 Nisan 1954'te Hocalı şehrinde doğdu. Orta öğrenimini 1961-1971 yıllarında burada aldı. Ağdam'daki Ziraat Yüksekokulu'nun Mekanizasyon Fakültesinden mezun olduktan sonra 1974'te Sovyet ordusuna alındı. Askerliğini 1976 yılında Kazakistan'ın Almatı şehrinde tamamladı. Daha sonra Hocalı ortaokulunda askeri eğitim öğretmeni olarak göreve başladı. Okulda geçirdiği süre içinde yüzbaşı rütbesine kadar yükseldi. 1991 yılında Hocalı Öz Savunma Taburunun organizatörlerinden birisi olarak tabur komutanlığına atandı. Meşali köyü için yapılan savaşta, "Mikhailo" lakaplı Tofik'in taburu, onlarca Ermeni militanını yok etmeyi başardı.
Ermeniler Naraguğ köyünden Hocalı'yı sık sık bombalıyordu. Onun üstün çabaları sonucunda düşmanın bu stratejik topçu bataryası susturulmuş, Mehdikend köyü çiftliğinde bulunan Ermeni eşkıyaların topları, "Alazan" cihazı imha edilmiş ve aynı zamanda, 10 Ermeni militan esir alınmıştı. Tofik Hüseyinov bu operasyon için binbaşı rütbesine layık görüldü.
25-26 Şubat 1992 gecesi, Ermeni Silahlı Kuvvetleri, Hankendi'nde Sovyet Ordusunun 366. Motorlu Mekanize Alayı'nın yardımıyla Hocalı'ya karşı bir taarruz başlattı. Tofik Hüseyinov ve silah arkadaşları Hocalı'yı savundu, sivilleri tahliye etmek ve düşman saldırılarını önlemek için yiğitçe savaştılar. Tofik, insan gücü ve teçhizat bakımından çok daha üstün olan düşmanla eşit olmayan bir savaşta son kurşununa kadar savaşmış ve esir düşmemek için göğsüne koyduğu bir el bombasını patlatarak kendisi ile beraber 10 Ermeni militanını havaya uçurmuştur.
Tofik Mirsiyab oğlu Hüseyinov, Bakü'deki Şehitler Hıyabanı’nda defnedildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 7 Temmuz 1992 tarihli kararı ile Tofik Mirsiyab oğlu Hüseyinov’a, ölümünden sonra "Azerbaycan'ın Milli Kahramanı" ünvanı verildi.
Evliydi ve Hocalı Soykırımı sırasında her iki ebeveynini de kaybeden 25 çocuktan üçü Tofik Hüseyinov'un çocukları Yasemin, Efsane ve Murat'dı. Ermeniler soykırım sırasında kahramanın eşi Mehmar Hüseynova’yı, babası Mirsiyab Hüseyinov’u, annesi Mineş Hüseyinova’yı, kız kardeşi Getiba Hasanova’yı ve erkek kardeşi Bakir Hüseyinov da öldürülmüştür.
Agil Guliyev
Agil Sahib oğlu Guliyev, 19 Eylül 1963'te Batı Azerbaycan'ın Sisyan ilçesine bağlı Urud köyünde doğdu. 1980 yılında liseden mezun oldu ve Azerbaycan Petrol Akademisi'nin akşam bölümüne girdi. Üçüncü sınıfta okurken askere çağrıldı. Askerliğini tamamladıktan sonra yarım kalan eğitimine devam etme kararı aldı. Çünkü ilgisi zaten başka bir alana odaklanmıştı. 1982'de Harkov Yüksek Polis Okulu'na girdi. 1986 yılında okuldan dereceyle mezun oldu ve orada öğretmenliğe başladı. İki yıl sonra Agil'in hayatındaki en üzücü günler başladı.
1988'de Dağlık Karabağ'da meydana gelen olaylardan ve ebeveynlerinin anavatanlarından Ermeni şovenistler tarafından vahşice kovulmasından derin endişe duyuyordu. Kaygıya son vermek için ailesiyle birlikte Bakü'ye geldi. Ailesi için geçici bir barınak bulduktan sonra yeni kurulan Milli Ordu'nun karargahına gelerek cepheye gönderilmeyi istedi. Bu itirazın ardından 45 savaşçıyla Ağdam bölgesine gönderildi. Teğmen Agil Guliyev bölük komutanlığına atandı. Vatan savunucuları arasında küçük kardeşi Nesimi de vardı. Nesimi istihbarat ekibine liderlik etti. Birlik Ağdam'a ulaştığında Hocalı zaten düşman kuşatması altındaydı. Agil hemen grubuyla birlikte Hocalı'ya gitti. Halk heyecanla grubun gelmesini bekliyordu. Gelen grubun onları kuşatmadan kurtaracağını düşündüler. Ancak savaşçı sayısının azlığı ve silah eksikliği kuşatmanın kırılmasına izin vermedi.
25-26 Şubat 1992 gecesi, Ermeni Silahlı Kuvvetleri, Hankendi'nde Sovyet Ordusu’nun 366. Motorlu Mekanize Alayı'nın yardımıyla Hocalı'ya karşı bir taarruz başlattı. Agil, silah arkadaşlarıyla düşmana birkaç kez ezici bir darbe vurdu ve onlarca Ermeni faşistini yok etti. Doğalgaz idare binasındaki çatışmalarda iki bacağından yaralandı. Savaş arkadaşları onu güvenli bir yere götürmeye çalıştılar. Ancak kurşunlardan biri Ketik köyü yakınlarında Agil'in kalbini deldi. Bakü'deki Şehitler Hıyabanı’nda defnedildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 7 Temmuz 1992 tarihli kararı ile Agil Sahib oğlu Guliyev’e, ölümünden sonra "Azerbaycan'ın Milli Kahramanı" ünvanı verildi. Evliydi, bir kızı yadigar kaldı. Bakü'nün Bayıl İlçesi’ndeki sokaklardan birine onun adı verilmiştir. Yaşadığı binanın önüne bir anıt plaket dikildi.
Hocalı'daki sivilleri kurtarırken son kurşununa kadar savaşan diğer iki kahraman daha, ölümünden sonra Azerbaycan'ın “Milli Kahramanı” unvanına layık görüldü. Bunlar Alesger Novruzov (1949-1962) ve Araz Selimov (1960-1992)’dur.