TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
DEVLET DİASPORA KOMİTESİ BAŞKANI FUAD MURADOV, ALMANYA'DA AZERBAYCANLILARLA BİR ARAYA GELDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

DEVLET DİASPORA KOMİTESİ BAŞKANI FUAD MURADOV, ALMANYA'DA AZERBAYCANLILARLA BİR ARAYA GELDİ

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Ağustos ayının son haftasında Almanya'yı ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında Dortmund'da Komisyon Başkanı'nın Azerbaycan toplumu ile bir görüşmesi gerçekleştirildi.

Azerbaycan'ın Almanya Büyükelçiliği ve Türkiye'nin Essen Başkonsolosluğu temsilcileri, Alman-Azerbaycan İttifakı Yönetim Kurulu üyeleri, Almanya'nın 31 şehrinde yaşayan Azerbaycan diasporasının aktivistleri, Türk toplumu üyeleri ve güney Azerbaycanlılar katıldı.

Toplantıyı açan Komite Başkanı, öncelikle Azerbaycan Ordusunun Laçın şehrine girişi vesilesiyle etkinliğe katılanları tebrik etti ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başkomutan İlham Aliyev’i ve kahraman askerlerimize bu tarihi olay için teşekkür etti. Komite başkanı, Devlet Diaspora Komitesi’nin yürüttüğü çok yönlü faaliyetler, sistematik projeler, Koordinasyon Kurulları, Azerbaycan Evleri, hafta sonu Azerbaycan okulları, Diaspora Gençlik Yaz Kampları hakkında geniş bir rapor hazırladı. Azerbaycan ideolojisinin ve milli kimliğinin özelliklerinin korunmasının önemini vurgulamış, bu doğrultuda Azerbaycan'da Alman siyasi çevreleriyle yakın işbirliği ilişkileri kurulmasını, V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nda Azerbaycan'ın yurtdışında yaşayan yurttaşlarımıza devlet başkanının tavsiyelerini hatırlattı. Diaspora kuruluşlarının yerel halk arasında nüfuz kazanmaları, kamuoyu üzerindeki etkilerini güçlendirmeleri ve Azerbaycan gerçeklerini tanıtma yönündeki çalışmalarını yürüterek, büyük diaspora ailesine teşekkürlerini iletti.

Etkinlikte çok sayıda diaspora temsilcisi söz alarak ilginç fikir ve önerilerini dile getirdi. Diaspora aktivistlerinin çoğu, Düsseldorf'ta bir Azerbaycan Evi ve hafta sonu bir Azerbaycan okulu açmanın arzu edilir olduğunu düşündüler.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Almanya'nın Hannover kentinde Azerbaycan toplumu ile bir araya geldi.

Azerbaycan'ın Milli Marşı'nın çalınması ve ülkemizin toprak bütünlüğü uğruna canlarını veren şehitler için  bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan etkinliğe, Almanya'nın 7 şehrinde yaşayan diaspora aktivistleri, ülkemizin Almanya Büyükelçiliği temsilcileri ve Türk toplumu mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı, koordineli bir şekilde yaptığı çalışmaları ve ardı ardına yürütülen projeleri gündeme getirerek Devlet Diaspora Komitesi’nin çok yönlü faaliyetleri hakkında detaylı bir rapor sundu.

Almanya'da yaşayan yurttaşlarımızın bilim, kültür, sanat ve spor alanlarına başarılı bir şekilde entegre olmaları büyük beğeni topladı. Azerbaycan doktorları I. Forumu'nun geçen yıl Almanya'da düzenlendiği vurgulanarak, diaspora faaliyetlerine daha aktif katılım için Azerbaycanlı bilim adamlarının küresel bir ağının oluşturulmasının planlandığı vurgulandı.

Etkinlikte Alman-Azerbaycan Dostluk Derneği, "Bakü" Alman-Azerbaycan Dostluk Derneği, Alman-Azerbaycan İttifakı, Alman-Azerbaycan Aydınlar Birliği, Hamburg-Azerbaycan Dostluk Derneği ve diğerleri temsilcileri birer konuşma yaptı. Karabağ'da kazanılan büyük zaferden dolayı Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev'e ve şanlı Azerbaycan Ordusuna teşekkürlerini iletmişler, devletimizin yurtdışında yaşayan hemşehrilerimize gösterdiği ilgiyi, Komitenin aktif faaliyetini olumlu değerlendiren görüşlerini dile getirmiş ve Diaspora çalışmalarının  kalitesinin daha da artırılmasına yönelik öneriler sunmuşlardır.

Diaspora aktivistlerinin çoğu, Hannover'de bir Azerbaycan Evi ve hafta sonu bir Azerbaycan okulu açma isteklerini dile getirdiler.

Toplantılar ilginç tartışmalar ve soruların cevaplanmasıyla sona erdi.