TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCANLILAR AVRUPA BAŞKENTLERİNDE ERMENİSTAN’I PROTESTO ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCANLILAR AVRUPA BAŞKENTLERİNDE ERMENİSTAN’I PROTESTO ETTİ

12-13 Eylül'de Ermeni silahlı kuvvetleri birliklerinin Azerbaycan ile devlet sınırında provokasyon yapması, dünya Azerbaycanlıları tarafından protestoyla karşılandı.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine bağlı 80 askerin provokasyon sonucu şehit edilmesi hemşerilerimiz arasında öfke yarattı. Azerbaycan diaspora örgütleri Avrupa'nın önde gelen başkentlerinde ve şehirlerinde bu konuda eylemler gerçekleştirerek Ermenistan liderlerine itirazlarını dile getirdiler.

İngiltere’de faaliyet gösteren Azerbaycan diaspora örgütleri, Ermenistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde izinli gösteri yaptı. Göstericiler, Ermeni silahlı kuvvetlerinin ülkemizin devlet sınırındaki geniş çaplı provokasyonunu protesto ettiler, kültürel miraslarımızın tahrip edilmesi, Azerbaycan topraklarına mayınların gömülmesi ve cephe bölgesinde kaybolanların akıbeti konusunda seslerini yükselterek, siyasi çevrelerin dikkatini bölgede barışı engelleyen unsurlara dikkat çektiler.

Protestoda, "Ermenistan saldırıyor, Azerbaycan sınırlarını koruyor!", "Ermenistan barışa hayır diyor, savaşı seçiyor!", "Azerbaycan adalet istiyor!", "Ermenistan mayınları gömmeyi durdur!", "Mayınlar sivilleri öldürüyor!", " Azerbaycan topraklarına mayın döşenmesi savaş suçudur!" gibi işgal politikasına son verilmesi ve bölgede barışın sağlanması için sloganlar atıldı ve çağrılar yapıldı.

Almanya'da faaliyet gösteren Azerbaycan diaspora örgütleri, Ermenistan’ın Berlin Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenledi. Protestoya katılanlar, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan devlet sınırındaki geniş çaplı provokasyonunu protesto ederek, Azerbaycan topraklarına mayınların gömülmesi ve kayıp Azerbaycanlıların akıbeti konularında seslerini yükselttiler.

Meydanda Azerbaycan ve Türkiye bayrakları dalgalandı. Yurttaşlarımız; "Karabağ Azerbaycan'ındır!", "Azerbaycan barış istiyor!", "Ermenistan, Karabağ'daki yasadışı askerlerini geri çeksin!", "Ermenistan, barış anlaşmasını imzalasın!", "Ermenistan, saldırgan politikasına son versin!", "Ermenistan, terörü durdur!" " gibi sloganlar atarak, provokasyonlara karşı olduklarını ifade ederek Alman siyasi çevrelerinin ve kamuoyunun dikkatini bölgede barışı engelleyen unsurlara dikkat çektiler.

Hollanda'daki Azerbaycan cemiyeti, Lahey'de izinli miting yaptı. Ermeni silahlı kuvvetlerinin ülkemizin devlet sınırındaki geniş çaplı askeri provokasyonuna, saldırgan politikasına, Azerbaycan topraklarına mayın gömmesine karşı hemşerilerimiz, kayıp Azerbaycanlıların akıbetiyle ilgili seslerini yükselttiler. Hollanda kamuoyunun ve siyasi çevrelerin dikkatini bölgede barışı engelleyen unsurlara çektiler.

Protestoda, "Ermenistan, Karabağ'daki yasadışı askerlerini geri çek!", "Ermenistan, barış anlaşmasını imzala!", "Ermenistan, işgal politikasına son ver!", " Ermenistan, Güney Kafkasya'da üçüncü ülkelerin çıkarlarına hizmet eden politikalar izleme!", “Ermenistan bölgede iletişimi yeniden kur!", "Ermenistan, bölgede provokatör olmayı bırak, askeri provokasyonları durdur!", "Ermenistan, Nahçıvan ablukasını durdur!" gibi sloganlar atıldı.

"Anavatan" Avrupa Azerbaycanlı Kadınlar Birliği'nin girişimiyle gerçekleşen grevde Benelüks Azerbaycanlıları Kongresi ve Azerbaycan Hollanda "Odlar Yurdu" Derneği protestolara aktif olarak katıldı.

Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan Azerbaycan cemiyeti, Prag'da izinli gösteri yaptı. Yurttaşlarımız, Krizovnicke Namesti Meydanı'nda düzenlenen eylemde, Ermeni silahlı kuvvetlerinin ülkemizin devlet sınırında geniş çaplı provokasyonunu, kültürel mirasımızın yok edilmesini ve uluslararası örgütlerin vandalizm eylemlerine karşı sessiz kalmasını protesto ederek, yerli halkın dikkatini bölgede barışı engelleyen unsurlara çektiler.

Ermenistan'ın son provokasyonu sonucu şehit olan askerlerin listesi ile beraber "Ermenistan'ın saldırganlığını durdurun!", "Ermenistan terörünü durdurun!", "UNESCO, Erivan'daki Azerbaycan mirasını koruyun!", "Ermenistan'ın vandalizmini durdurun!" gibi sloganlar atıldı. Eylem, diaspora aktivisti Farid Amiraliyev tarafından organize edildi.

İsveç'in Göteborg kentinde, Ermenistan'ın ülkemiz sınırında son dönemde gerçekleştirdiği askeri provokasyon hakkında yerel halkı bilgilendirmek amacıyla bilgilendirme kampanyası düzenlendi. "Azerbaycan Karabağ Özgürlük Merkezi" tarafından yürütülen eylemde, Ermenistan'ın ülkemize yönelik saldırgan politikasını yansıtan bildiriler ve bir dizi askeri provokasyon yerel halka dağıtıldı. Eyleme katılanlar, mahalle sakinlerinin sorularını da yanıtladı.

Bildirilerde, Güney Kafkasya bölgesinde sürdürülebilir barışın sağlanması yönünde 30 yıllık Ermeni işgalinden kurtulmuş topraklarda büyük çaplı inşaat çalışmaları yürüten ciddi ve büyük çaba sarf eden Azerbaycan devletinin aksine, Ermenistan bir barış anlaşması imzalamadığı, ancak askeri çatışmalarda ve bölgede durumun tırmanmasıyla ilgilendiğinden bahsedildi. Her iki taraftan da çok sayıda can kaybının eşlik ettiği son provokasyonda tüm sorumluluğun Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliğine ait olduğu vurgulandı. Bilgilendirme çalışmalarının diğer illerde de devam etmesinin planlandığı belirtildi.

UNESCO'nun Paris'te bulunan genel merkezinin önünde, Batı Azerbaycan'ın kültürel mirasının yok edilmesini yansıtan bir sergi eylemi düzenlendi. Eylem, "Sınır Tanımayan Adalet ve Hukuk" (Justice et Droits Sans Frontieres) Derneği tarafından düzenlenen "Kültürlerarası Diyalog Yaratmak" adlı etkinlik çerçevesinde gerçekleşti. Ana hedef, Fransız kamuoyunun ve uluslararası kuruluşların dikkatini, Tepebaşı Mahallesi de dahil olmak üzere Erivan'ın yoğun nüfuslu mahalleleri olan Batı Azerbaycanlıların kültürel mirasının Ermeniler tarafından kasıtlı olarak yok edilmesine çekmekti.

Sergide Erivan Kalesi, Serdarabad Kalesi, Serdar Sarayı, Selim Kervansarayı, Urud Anıt Külliyesi, Tepebaşı Mahallesi, Aşık Alasgar Mezar Anıtı, Abbas Mirza Camii, Serdar Camii, Receb Paşa Camii, Novguzalı Bey Camii, Hacı Cafer Bey Camii, Tepebaşı Camii yer aldı. Kültürel mirasımız ve dahil edilen diğer anıtların fotoğraf materyalleri gösterildi.

"Sınırsız Adalet ve Hukuk" Derneği temsilcileri, sergiye ilgi gösteren başkent sakinlerine Batı Azerbaycan'ın kasten yok edilen kültürel mirası hakkında detaylı bilgi verdi.