Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı Arasında Doğal Gaz Teslimatına İlişkin Mutabakat Zaptı'nın onaylanmasına yönelik Cumhurbaşkanı kararının 11 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanması ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), SOCAR Turkey Petrokimya AŞ'ye (STPAŞ) 31 Aralık 2024'e kadar yıllık 1,7 milyar metreküp doğalgaz tedarik edecek.
SOCAR Bu Miktarı Kendi Küme Şirketleri İçin Kullanacak
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Türkiye’deki iştiraki olan Turkey Enerji AŞ’nin grup şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için bu sağlanacak olan doğalgazı kullanılacak. Bunun gerçekleştirilmesi için şirket ve BOTAŞ arasında her yıl kontrat yapılacak ve miktar belirlenirken BOTAŞ'ın al ya da öde yükümlülükleri göz önüne alınacak. Doğalgaz hacimlerinin fiyatı, GSA’nın ithalat fiyatı ve Türkiye Cumhuriyeti toprakları içindeki taşıma tarifesi ve varsa BOTAŞ’ın yaptığı diğer taşıma masraflarının yanı sıra Türkiye’de geçerli tüm vergileri kapsayacak. BOTAŞ ve STPAŞ anlaşmanın içeriğinde yer alan ticari koşullar ve teslimata ilişkin hazır edilecek miktarlar her yıl kararlaştırılacak.
Türkiye, söz konusu doğalgaz hacimlerinin Türkiye doğalgaz piyasasında ticareti için gereken desteği ve alt yapıyı temin edecek. Bunun için Bakü-Tiflis-Erzurum ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı dahil olmak üzere mevcut boru hatları bu işlemler için tam kapasite kullanılacak. Mutabakat zaptı, giriş için gerekli iç yasal usullerinin tamamlandığını diplomatik yollarla bildirdikleri son yazılı bildirimin alındığı tarihte yürürlüğe girecek.
İki ülke Azerbaycan'da üretilecek veya Azerbaycan üzerinden iletilecek gazın Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP boru hatları üzerinden azami miktarda taşınması için gereken çabayı gösterecek. Ayrıca Türkiye doğalgaz hacimlerinin yurtiçi doğalgaz piyasasında ticareti için gereken tüm desteği de sağlayacak. Tüm bunların sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için gereken lojistik koşullar sağlanacak.
Bölgesel Ulaşım Sisteminin Ana Damarı Haline Gelecek
Azerbaycan'ın Türkiye sınırında yer alan ve ülkenin geri kalanıyla bağlantısı bulunmayan tek toprağı olan Nahçıvan ile de bir kara koridoru kurulması Azerbaycan'ın uluslararası taşımacılık ve lojistik sistemindeki konumunu daha da güçlendirecek. Azerbaycan'ın diğer bölgeleri ile Nahçıvan arasındaki doğrudan ulaşım bağlantıları yalnızca hava yoluyla mümkün iken söz konusu ulaşım koridorunun açılmasıyla bu pahalı ulaşım aracına alternatif olan, daha ucuz ve daha fazla ihracat-ithalat hacimleri getirebilecek karayolu ve demiryolu hatlarının yapılması da mümkün olacak ve böylelikle Nahçıvan bölgesel ulaşım sisteminin ana damarı haline gelecek.
Iğdır Üzerinden İletilecek
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da elde ettiği tarihi zafer sonrası Türkiye ile Azerbaycan'ın enerji alanında atacağı stratejik adımla daha da ileri taşınacak. Iğdır'da Nahçıvan Doğalgaz Boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Iğdır Merkez, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan konusu proje kapsamında inşa edilecek.