14 Haziran'da Devlet Diaspora Komitesi ve ADA Üniversitesi'nin ortak organizasyonunda ADA Üniversitesi'nde "Güney Kafkasya'da Çatışma Sonrası Dönemde Gelişme" konulu yuvarlak masa toplantıları düzenlendi.
Etkinliğe ABD, Almanya, İngiltere, Brezilya, Fransa, İsrail, İtalya, Türkiye, Ukrayna, Gürcistan ve Yunanistan'ın çeşitli analiz merkezlerini, üniversitelerini ve medyasını temsil eden 20'den fazla yabancı uzman ve Azerbaycanlı uzman katıldı.
Tartışmaların moderatörlüğünü Kalkınma ve Diplomasi Enstitüsü Müdürü, ADA Üniversitesi rektör yardımcısı Fariz İsmayılzade yaptı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika İşleri Daire Başkanı Hikmet Hacıyev yuvarlak masa toplantısına katılanlara Azerbaycan'ın Güney Kafkasya'da öncü bir role sahip olduğunu ve büyük ölçekli enerjiye katılımı olduğunu söyledi. Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev önderliğinde şanlı ordumuz tarafından işgalden kurtarılan toprakların mayınlardan arındırılması ve uluslararası deneyimlere dayanarak bu alanlarda yürütülen yenileme ve inşaat çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin anavatanlarına dönüşleri ve devletin aldığı diğer önlemleri konu alarak, Bakü'nün ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinliklerin sayısındaki son artışı ülkemizin uluslararası itibarı ile ilişkilendirdi.
Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı üzerine, uluslararası toplumu bilgilendirmek amacıyla yürütülen çalışmalar; işgalden kurtarılmış topraklara yabancı tarihçi ve gazetecilerin ziyaretlerinin düzenlenmesi, Azerbaycan gerçekleri, Ermenistan'ın bölgenin kültürel mirasına yönelik vandalizm eylemleri ve çatışma sonrası dönemde Azerbaycan diasporasının faaliyetlerini ve Komitenin uluslararası kuruluşlarla yürüttüğü faaliyetler konusunda bilgilendirme yapıldı. Devlet tarafından yürütülen restorasyon ve inşaat çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi verildi. Daha sonra Komite Başkanı, Nisan ayında düzenlenen Dünya Azerbaycanlılarının 5. Kurultayını hatırlatarak, uluslararası toplum ve Azerbaycan'a dost halkların diasporaları ile ilişkiler kurmanın ve alınan tedbirlerin önemini vurguladı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın özel temsilcisi Emin Hüseynov, Karabağ ekonomik bölgesinde (Şuşa bölgesi hariç) işgalden kurtarılan topraklarda ve Karabağ'da yürütülen büyük ölçekli imar ve inşaat çalışmaları, kalkınma beklentileri ve mevcut kaynaklar, sosyo-ekonomik kalkınmanın hızlandırılması için bilgiye dayalı bir ekonominin oluşturulması, Karabağ'ın kalkınmasında yeni stratejilerin uygulanması ve dijital stratejilere öncelik verilmesi hakkında detaylı bilgi verdi.
Uluslararası İlişkiler Analizi Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ferid Şafiyev, Karabağ sorununun tarihi, Ermenistan'ın kasıtlı olarak uyguladığı etnik temizlik politikası, Azerbaycan'ın Güney Kafkasya bölgesindeki stratejik rolü ve uluslararası toplumu doğru bilgilendirmenin önemi hakkında konuştu.
Duruşmalarda yabancı uzmanların bölgenin kalkınması ve mayın haritalarının elde edilmesi ile Azerbaycan diasporasının yabancı ülkelerdeki faaliyetlerine ilişkin soruları yanıtlandı.
Etkinlik panel oturumları ile devam etti.